Bak de lekkerste oliebollen ooit! Klassieke, zoete of hartige oliebollen

Chickslovefood & de Oliebollenbakkerij

Voor veel Nederlanders is het kopen van een Oudejaarslot en champagne niet weg te denken als oudejaarstraditie. Wat ook niet mag ontbreken is een oliebol. Maar, hoe maak je nou de lekkerste oliebol?

Foodbloggers Elise & Nina van Chickslovefood doken samen met Remon van de Oliebollenbakkerij de keuken in om drie verschillende oliebollen te bakken.

Een goede oliebol is volgens Remon:

  • Lekker krokant
  • Niet te vet
  • Goed van smaak
  • Lekker gaar

Recept voor 20 oliebollen

Ingrediënten

  • 1 liter warm water (+/- 45 graden)
  • 1 kg patentbloem
  • 25 gram zout
  • 80 gram suiker
  • 25 gram gedroogde gist (3,5 zakje) of 60 gram verse gist
  • 1-3 liter olie (bij voorkeur arachideolie)
    Afhankelijk van de grootte van je pan.
  • Poedersuiker

Appel-rozijnenbol

  • 375 gram rozijnenmix
  • 1 goudrenet appel

Hartige oliebol

  • 200 gram uitgebakken spekjes
  • 100 gram belegen kaas in kleine blokjes
  • Handje bieslook

Zo maak je de lekkerste oliebol!


1. Het beslag maken
Schenk het warme water in de beslagkom. Voeg de suiker* en het zout toe. En roeren maar. Voeg de patentbloem toe en bovenop de bloem strooi je de gist. Roer alle ingrediënten niet te hard door elkaar. Het deeg moet stevig aanvoelen en niet te waterig.

De basisdeeg is nu klaar.

Wil je aan je oliebollen een twist geven, voeg dan nog een van de twee ingrediënten mixen toe aan je deeg.

Appel-rozijnenbol

Spatel de appel en snij deze in kleine dobbelsteentjes van 1cm x 1cm. Roer de appelstukjes en rozijnenmix goed verdeeld door het stevige deeg.

Hartige oliebol

Bak de spekjes krokant in een koekenpan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Snij de kaas in kleine blokjes van 1cm x 1cm. Hak de bieslook in reepjes van 1cm. Roer de ingrediënten goed verdeeld door het stevige deeg.

2. Het beslag laten rijzen
Dek de beslagkom af met een theedoek, en laat het deeg 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg is goed als het in volume is verdubbeld.

3. Oliebollen bakken
Verhit de frituurpan of een normale pan met een natuurlijke olie tot 180 graden. Vul de pan tot ongeveer de helft, en niet tot aan de rand. Vul een kom met koud water en leg hierin de ijsboltang of twee eetlepels. De tang of lepels schep je voorzichtig vol met het deeg. Laat het deeg voorzichtig in de olie glijden. Bak 5 oliebollen tegelijk in de pan. Na +/- 7 minuten zijn de oliebollen klaar.

4. Finishing touch
Laat de oliebollen goed uitlekken in een schaal met wat keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met flink wat poedersuiker. Bij de hartige bol kan je eventueel wat chilisaus serveren.

Eet smakelijk!

*Ook in de hartige oliebol gaat suiker. Suiker zorgt voor de kleur en anders kleurt je oliebol niet bruin.